Tapahtumaturvallisuus
Photo: Jari Kuskelin
Sotahuuto isketään käyntiin huomenna! Mahtavaa päästä näkemään teitä kaikkia! Tässä tiedotteessa käymme vielä muutamia viime hetken vinkkejä valmistautumiseen. Käymme tässä tiedotteessa läpi turvallisuusnäkökohtia ja esittelemme hyvinvointi- ja häirintäyhdyshenkilötiimimme. Päätimme laajentaa perinteisen häirintäyhdyshenkilötoiminnan toimenkuvaa niin, että se kattavammin vastaa esimerkiksi aloittelevien harrastajien, nuorten osallistujien ja ryhmässään yksinäisyyttä kokevien tarpeita.
Suosittelemme osallistujia liittymään mahdollisimman sankoin Sotahuuto 2023 – telegramiin: https://t.me/sotahuuto . Kanavaa käytetään tapahtumanaikaiseen tiedottamiseen.
Ensinnäkin haluamme mainita, että muutimme aikataulusta yhden pienen detaljin. Lauantain lounas siirtyi puoli tuntia myöhempään ajankohtaan, eli se onkin todellisuudessa kello 12:30-14:00. Lauantain iltapäiväskenaariot ovat pitkä puserrus, joten tasoitimme aamun ja iltapäivän skenaarioiden pituutta. Vanha aika on myös tapahtuman käsiohjelmissa. Käsiohjelmissa samaten sunnuntain loppubriiffin alkamisajankohdaksi on merkattu kello 16:30. Todellisuudessa tämä on kellonaika, jolloin pyrimme aloittamaan leirien purun ja pakkaamisen.
Valmistautuminen
Säätiedotukset viikonlopulle ovat vaihdelleet pitkin viikkoa, mutta näillä näkymin tapahtuma taistellaan paahtavassa kelissä. Kannattaa siis huomioida tämä valmistautumisessa. Koeta varmistaa taisteluvarustuksesi hengittävyys ja varaa mukaan useampi juomapullo! Palanein hartein suosittelemme myös aurinkovoidetta ja paahteelta suojelevaa päähinettä.
Eritoten saunalla seuraa tarjoavat nälkiset ötökät, joten suosittelemme hyttysmyrkkyjä ja kattavia vaatteita. Peseytymisvälineitä pakatessasi huomioi, että rannalla saa käyttää vain ja ainoastaan biohajoavia pesuaineita. Näitä on järjestäjien puolesta myös tarjolla rannassa.
Yleinen lista mahdollisesti mukaan otettavista tavaroista:
- Water bottle
- hyvät kengät
- Snacks
- Hygiene items
- Medications
- First aid kit (at least band-aids)
- rakkolaastareita ja niveltukia oman tarpeen mukaan
- Extra clothing, especially socks
- Headwear to protect you from the sun
- panssari, erityisesti kypärä!
- Finger-protecting gloves
- Personal eating utensils if the group is organizing their own meals (bowl + cup, spoon)
- Insect repellent
- Sunscreen
- Tent
- Sleeping pad and bag
- Base layer
Ensiapuvastaavan terveiset
Kuva: Christian Ilkka
Hei vain!
Olen Shindri Koskinen ja olen tehnyt Sotahuudossa EA:ta vuodesta 2015 lähtien. Tänä vuonna olen ensimmäistä kertaa EA-vastaavana. Minut siis löytää EA-pisteeltä! EA-piste sijaitsee kentän laidalla, ruokailuteltan läheisyydessä.
Turvallisuuden suhteen tärkeää on ennaltaehkäisevä ensiapu, varustautuminen ja oman olon seuraaminen. Tukevat kengät, omat rakkolaastarit ja oman tarpeen mukaan harkitut niveltuet ovat suositeltavia. Ensiapupisteellä ei jaeta lääkkeitä, ei edes Buranaa tai muita reseptittömiä lääkkeitä. Varaa siis omat henkilökohtaiset lääkkeet mukaan, jos arvelet sellaisia tarvitsevasi.
Taisteluiden aikana kannattaa käyttää kypärää. Sitä mukaa kun projektiilit ovat lisääntyneet, on myös tarve silmäturvallisuuden huomioimiseen kasvanut. Jousiampujilta toivommekin viiden metrin säännön kunnioittamista. Skenaarioiden aikana EA-piste on ensiapua tarvitseville tarkoitettua rauhoitettua aluetta ja selkeästi merkattu. Tätä rajaa EI SAA pelaajana ylittää, eikä EA-pisteelle myöskään tulla peliteknisesti kuolleina.
EA-pisteellä on päivystys myös yöaikana. Vaikka EA-teltan ovi olisi kiinni, rohkeasti vain sisään päivystäjää herättämään.
Viikonloppuna on tiedossa melko kuumat kelit, joten muista huolehtia nesteytytyksestä. Pyri viettämään aikaa varjossa ja pidä taukoja tarpeen mukaan. Lauantai-iltana varmasti on halua uida ja saunoa, joten kannattaa siis muistaa vesiturvallisuus.
Muistakaa, että tapahtuman turvallisuus on kaikkien osallistujien yhteisen toiminnan tulosta. Mukavaa ja turvallista Sotahuutoa!
Hyvinvointi- ja häirintäyhdyshenkilötoiminnan esittely
Hei! Olen Jaakko ja toimin Sotahuudossa 2023 hyvinvointi- ja häirintäyhdyshenkilötiimin vastuuhenkilönä. Näin turvallisuuden teemojen ohessa haluan sanoa omasta puolestani pari sanaa ja esitellä koko tiimin.
Ensimmäinen Sotahuutoni oli vuonna 2006, johon osallistuin Perkeleen Kohortissa (joka tosin silloin tunnettiin svengaavammalla “Sons of Perkele” -nimellä). Koin boffausurallani myös Fantasy Battlet sekä Kuninkaantekijät ja olinpa myös mukana järjestämässä Sotahuutoa 2015. Tässä matkan varrella olen todistanut lajin kasvua vaikuttavaksi ja varteenotettavaksi skeneksi ja vaikka foorumien huutosodista ja muista kasvukivuista kerrotaankin legendaa, niin on helppoa kuvailla boffausta helposti lähestyttäväksi ja mukaansatempaavaksi lajiksi, jossa on hyvä yhteishenki.
Kun Sotahuudon järjestystiimiin tuotiin häirintäyhdyshenkilön rooli, oli varmasti joillekin vaikea nähdä tällaisen työn tarpeellisuutta ja joskus koko työtehtävälle on naureskeltukin. Tämä kertoo erityisesti siitä, että monet eivät ole kokeneet ilmapiiriä turvattomaksi, joka on tietysti hieno juttu! Hyvä ja turvallinen ilmapiiri ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys ja se saavutetaan yhteisön työllä. On koko Sotahuutoväen yhteisten ponnistuksien seurausta, että skeneä voidaan kuvailla hyvin ylistävästi. Kun skene kasvaa ja harrastajia tulee yhä erilaisemmista taustoista niin työ tämän ilmapiirin ylläpitämiseksi vaatii lisää ponnisteluja. Tällaisia lisäponnisteluja on esimerkiksi häirintäyhdyshenkilöiden vakiintuminen osaksi Sotahuudon järjestystiimiä.
Koska lämmin ja turvallinen skene on sydämen asia järjestäjätiimille, halusimme antaa erityistä painoarvoa häirinnän vastaisen työn kehittämiselle. Emme kuitenkaan halunneet rajata työtä yksinomaisesti häirinnän ehkäisyyn, koska tulimme siihen tulokseen, että hyvää ilmapiiriä ja sotahuutokokemusta voi tukea myös muilla tärkeillä keinoilla. Päätimme kutsua itseämme hyvinvointi- ja häirintäyhdyshekilöiksi (lyhennän jatkossa käytännöllisyyden nimissä roolin “hyvinvointihenkilöiksi”).
Toimenkuva
Sotahuudossa 2023 hyvinvointihenkilöiden on tarkoitus toimia häirinnän vastaisen työn lisäksi yhtenä matalan kynnyksen kontaktina tukea tarvitseville osallistujille, esimerkiksi ensikertalaisille, nuorille tai yksin tapahtumaan ilmoittautuneille.
Hyvinvointihenkilöiden tehtävä ei ole toimia järjestyksenvalvojina tai ensiapuna vaan tarjota keskusteluapua esimerkiksi jos osallistujalla on syystä tai toisesta “paska fiilis”, jos tämä kokee tulleensa kiustatuksi tai jääneensä ulos porukasta. Hyvinvointihenkilön kanssa voi yhdessä miettiä, millä tavalla mahdollisiin häirintä- tai kiusaamistilanteisiin olisi parasta puuttua ja hyvinvointihenkilö pystyy myös tarvittaessa ohjaamaan asian järjestyksenvalvonnalle tai muulle järjestystiimille.
Hyvinvointihenkilöiden tiimi on tapahtumassa saavutettavissa joko suoraan kasvotusten tai puhelimitse numeroon +041 580 5852, sekä vähintään viikon ajan tapahtuman jälkeen puhelimitse.
Periaatteet
Toimintaamme ohjaa Pehmomiekkailuliiton yhdenvertaisuussuunnitelma ja sitoudumme liiton määrittelemiin arvoihin ja periaatteisiin. Erityistä huomiota haluan kiinnittää periaatteeseen siitä, että boffaus on laji, johon jokaisen tulee olla tervetullut. Tämä tarkoittaa sitä, että ilmapiiri ei ole vihamielinen joitakin ihmisryhmiä kohtaan esimerkiksi kulttuurin, seksuaalisuuden tai sukupuoli-identiteetin takia. Vaikka odotamme skenen olevan huomaavainen ja avoin, on mahdollista että väärinkäsityksiä tai konflikteja ilmenee. Toivomme, että jokainen osallistuja on valmis ottamaan palautetta ja korjaamaan omaa toimintaansa, vaikka kyseessä olisi tahaton tai väärinymmärretty tilanne. Odotamme, että skenellä on yhteinen halu ylläpitää turvallisuutta ja hyvää ilmapiiriä!
Pian nähdään Sotahuudossa!
Hyvinvointihenkilöiden esittelyt:
Hei,
mie oon Tellu Savonlinnasta/Helsingistä ja Perkeleen kohortista. Toimin yhtenä hyvinvointi- ja häirintäyhdyshenkilöistä SoHussa 2023. Haluaisin osaltani tehdä SoHusta vielä mukavamman jokaiselle ja olla mukana varmistamassa, ettei kukaan jää tapahtumassa yksin! Toivoisin, että miulle tultaisiin juttelemaan kaikenlaisista ikävistä fiiliksistä ja tilanteista matalalla kynnyksellä.
Moi! Olen Teea Jyväskylästä. Ensimmäiseen Sotahuutooni osallistuin – juurikin Muuramessa – vuonna 2011. Boffausurani alkoi Galeneissa, mutta joukkue on sittemmin vaihtunut Maahinkaiseen. Tänä vuonna toimin Sotahuudossa yhtenä hyvinvointi- ja häirintäyhdyshenkilöistä ja minut löytää infopisteeltä sen aukioloaikoina. Sotahuudon rikkaus on ehdottomasti se, että sinne kokoontuvat harrastajat skenen joka laidalta. Pidetään siis yhdessä huolta siitä, että kaikkien viikonloppu sujuu hyvissä fiiliksissä ja Sohuun on mukava palata myös ensi vuonna!
Hei, olen Konsta. Jyväskylästä ja Maahinkaisessa. Olen tänä vuonna omalta osaltani varmistamassa kaikille mukavan ja turvallisen tapahtuman. Sotahuuto on ollu itselleni jo pitkään kesän tärkein tapahtuma ja haluan auttaa tekemään siitä entistä vast
aanottavaisemman. Olen tänä vuonna hyvinvointi- ja häirintäyhdyshenkilönä järjestyksenvalvonnan ohella ja minulle voi tulla puhumaan aiheesta kun aiheesta. Etsitään mahdolliset ratkaisut sitten yhdessä.