Sääntömuutokset vuodelle 2025
Tämän kauden sääntömuutokset ovat seuraavanlaiset:
Tehdyt sääntömuutokset
Minimipehmusteiden muutokset
Muutos: Pistokärkipuolen minimitulppaus 21mm->20mm
Kahvapuolen minimitulppaus 14mm->13mm
Heittoaseen, jota saa käyttää lähitaisteluaseena, perän tulppaus 14m->13mm
Varsiaseen lyömäterän solumuoviosa 26mm->25mm
Perustelu: Aikaisemmat mitat eivät noudata nykyään kaupasta saatavia vakiokokoja, joten laskimme tulppaus-, sekä pehmusteminimeitä millillä yllä mainituissa kohdissa. Tavoitteena on luoda näillä muutoksilla helpommin noudatettavat säännöt ja mahdollistaa sääntöjä vastaavien materiaalien ostaminen. Muutoksen ei odoteta laskevan turvallisuutta, sillä vaatimusten laskeminen millimetrillä suhteessa pieni muutos.
Varstan runkopehmuste
Muutos: Lisätty sääntöihin varstan minimirunkopehmuste, joka on vähintään puolet runkoputken mitasta.
Aikaisempi sääntö: Varstalle ei ollut aikaisemmin määritelty säännöissä minimipehmustetta.
Perustelu: Säännöistä on pitkään puuttunut varstalta runkopehmuste, jota on kuitenkin asetarkastuksissa vaadittu. Nyt lisäsimme varstalle minimirunkopehmusteen jonka vähimmäismitaksi määritettiin puolet runkoputken pituudesta.
Työryhmä kokee, että rakennesäännöt täyttävän aseen tulisi lähtökohtaisesti läpäistä asetarkastus. Uuden muotoilun pitäisi helpottaa sääntöjen noudattamista ja lisätä yhdenmukaisuutta tarkastusprosessiin.
Kilven etupinnan päällystys
Muutos: Kilven etupinnan päällystyksen muotoilu vaihdettiin muotoon: ”Kilven tulee olla etupinnastaan pehmustettu vähintään 8 mm paksulla solumuovilla ja pinnoitettu teipillä, kankaalla tai vastaavalla materiaalilla.”
Aikaisempi sääntö: Kilven tulee olla etupinnastaan pehmustettu vähintään 8 mm paksulla solumuovilla ja pinnoitettu kankaalla tai teipillä.
Perustelu: Sääntö on sääntömuutostyöryhmän sallimusperiaatteen mukainen, eikä anna peliteknistä etua, vaan tapoja toteuttaa kilpien päällystyksiä itselleen mieluisimmalla tavalla. Materiaalin tulee ominaisuuksiltaan vastata kangasta tai teippiä, joten muutoksesta huolimatta kilpien turvallisuus ei kärsi. Jos kuitenkin muutoksen havaitaan aiheuttavan turvallisuusriskejä tai jos koetaan ettei muutos palvelekaan tavoitetta, on tuleva sääntömuutostyöryhmä valmis tekemään ratkaisuja.
Kilven runkoon liittyvät muutokset
Muutos: Kilpien runkomateriaaleihin on lisätty esimerkit käytössä olevista, hyviksi todetuista materiaaleista. Sääntöihin on myös selkeytetty ”reunan kumitoppausta”, niin että se koskee myös muista kuin kasteluletkuista valmistettuja pyöreitä ja tarkoitukseen sopivia rakenteita.
Aikaisempi sääntö: Aikaisemmin säännöissä ei ollut kilven runkoa määritelty mitenkään.
Perustelu: Kilpien runkomateriaaleista on vuodesta toiseen ollut vääntämistä, mikä on sallittua ja mikä ei. Työryhmä koki tarpeelliseksi avata käytettyjä runkomateriaaleja, jotta kaikilla olisi kilven materiaaleista sama käsitys. Muutoksen ei pitäisi muuttaa lajin nykytilaa, mutta kaventaa “harmaata aluetta”.
Dokumenttien muotoilu-muutokset
Varsipehmusteen pituudesta -> kahvan pituuteen
Säännöt ovat aikaisemmin määritelleet joihinkin aseisiin kahvan mitan ja toisiin aseisiin varsipehmusteen mitan. Nyt kaikki muodot muutettiin kahvan pituuden määritteleviksi, poislukien varsiaseet. Tavoitteena on eri aselajien sääntömuotoiluiden yhdenmukaisuus.
Sarakemuutokset
Jo aiemmin hyväksytty muutos dokumenttien yhdenmukaisesta muotoilusta.
Hylätyt sääntömuutokset
Yksi lelu per käsi
Työryhmä keskusteli pitkään ja kattavasti siitä, missä rajoissa sääntötyöllä tulisi vaikuttaa boffaamisen “metaan”. Tulimme hyvin yksimielisesti tulokseen, että meidän tehtävämme ei ole hallita sitä, miten kukin pelaaja käyttää raajojaan. Pyrkimällä rajoittamaan boffauksen luovuutta ja kekseläisyyttä toimimme hauskuusperiaattettamme vastaan. Meillä on selkeä käsitys siitä, että boffaajat ovat hyvin kirjava joukko ja meistä jokainen nauttii lajin eri puolista. Tämä muutos poistaisi useiden pelaajien harjoittamia vakiintuneita taistelutyylejä käytöstä. Tämä sotii sallivuusperiaatettamme vastaan, eikä lajin pakottaminen yhteen muottiin ei tule olla tavoitteemme. Jos jatkossa näemme tarvetta muuttaa aselajien välistä tasapainoa, tulisi sen tapahtua eri keinoin.
Tapahtumasäännöt
Osa aiemmin pehmomiekkailun yleisissä säännöissä kuvatuista kohdista on siirretty uuteen “Sotahuudon tapahtumasäännöt” -dokumenttiin. Jatkossa Pehmomiekkailuliitto tulee ylläpitämään pehmomiekkailun yleisiä sääntöjä, mutta koska jokaisella tapahtumalla (ml. Sotahuudolla) on tapahtumakohtaisia sääntöjä, erotetaan tällaiset omaan dokumenttiinsa, jossa kuvataan muutkin tapahtuman säännöt.
Sotahuudon tapahtumasääntöihin on siirretty säännöt, jotka koskevat
- Sotakoneita
- Lippuja
- Haavaliinoja
- Kommunikaatiovälineitä (muutettu muotoon “Elektroniset välineet”)
Näiden sääntöjen osalta ainoat muutokset koskevat sotakoneita, joiden käyttäjinä tulee jatkossa olla vähintään kahden hengen miehistö ja ne tulee poistaa taistelusta välittömästi niiden tuhouduttua sekä “kommunikaatiovälineitä”, jotka on muutettu muotoon “elektroniset välineet” ja niitä koskeva sääntökirjaus on muutettu muotoon “Sotahuudon skenaarioissa ei saa käyttää mitään elektronisia apuvälineitä, jotka voivat johtaa taistelijan, ryhmän, armeijan tai osapuolen merkittävään etuun.”
Lippuja ja haavaliinoja koskevat säännöt pysyvät entisellään.
Sotahuudon tapahtumasäännöissä ohjeistetaan myös ryhmäkokoonpanot, joilla Sotahuutoon voi osallistua, Sotahuudon pisteytys ja siihen vaikuttavat tekijät sekä yleisiä skenaarioita koskevia sääntöjä ja käytänteitä.
Aiemmin syksyllä Sotahuudon järjestäjät linjasivat, että lippuliitot tulee ilmoittaa järjestäjille viimeistään Sotahuutoa edeltävän vuoden viimeisenä päivänä. Tämän linjauksen synnyttämän julkisen keskustelun seurauksena kävi ilmi, että käsityksiä lippuliittojen syntymisestä, toiminnasta ja määritelmästä oli moninaisia. Kenties yleisin vallitseva käsitys oli se, että Sotahuutoa varten muodostettavien lippuliittojen tulee olla joko järjestäjien ehdottamia tai järjestäjien hyväksymiä, mutta käytännössä lippuliitot on ainakin viimeisen parin Sotahuudon ajan muodostettu ilmoittamalla järjestäjille lippuliiton syntymästä. Lippuliiton muodostaminen pelkällä ilmoituksella luo kuitenkin uhkakuvan valtavista lippuliitoista, jotka käytännössä valitsisivat omat armeijaryhmänsä jo etukäteen, joka vaikeuttaisi jo valmiiksi hankalaa prosessia tasaväkisten armeijajakojen tekemisestä. Koska mahdollisimman tasaiset armeijajaot ovat yksi merkittävimmistä sotahuutokokemuksen osatekijöistä, tulee kaikkien lippuliittojen jatkossa olla järjestäjien hyväksymiä.
Erityistapauksissa lippuliittoja voidaan muodostaa myös myöhemmin kuin vuodenvaihteessa. Tällainen tapaus olisi esimerkiksi jos kaksi samassa armeijassa olevaa, 10-hengen pisteytysrajan alle jäävää joukkuetta haluavat yhdistää voimansa.