Blogi: Oskari Spåra & Vesa Ylhäinen – Sääntömuutokset: Tavoitteena terve, kasvava laji

Sääntömuutostyöryhmän varapuheenjohtaja Oskari Spåra

Sääntömuutostyöryhmän kausi alkaa olla paketissa, jolloin on hyvä katsoa kulunutta kautta ja puhua siitä, mitä sääntömuutostyöryhmässä on tapahtunut, mitä on opittu ja mihin olemme matkalla.

Selvästi merkittävin muutos viimeisen kahden vuoden aikana on työryhmän toimintatapojen perustavanlaatuinen muutos. Ennen lajiliittoa sääntömuutoksia tehtiin suoraan ehdotuksista äänestämällä. Selkeydestään huolimatta tässä lähestymisessä oli paljon ongelmia. Se laittoi kohtuuttomasti painoa ehdotusten valmisteluun ja moni hyvä ehdotus saattoi tulla hylätyksi tämän takia. Tämä myös kannusti liittymään ryhmään, jotta voisi äänestää itselle tai omalle joukkueelle mieluisten ehdotusten puolesta, mikä synnytti selkeitä eturistiriitoja harrastajien, ryhmien ja vaikka eri aselajien välille.

Nyt lajiliiton myötä olemme luopuneet kokonaan äänestyskäytännöstä. Sääntömuutostyöryhmään haetaan ihmisiä, jotka varauksetta allekirjoittavat lajiliiton arvot ja ovat valmiita kehittämään lajia niiden pohjalta kaikille harrastajille. Tavoitteemme on terve, kestävä ja kasvava laji, eikä oman edun ajamiselle ole sijaa.

Ehdotuksia tarkastellessa kysymme aina ensin, mikä on se ongelma, jota ehdotuksella pyritään korjaamaan. Kun tämä on selvillä, katsomme ongelmaa arvojemme läpi. Miten ehdotus vaikuttaa turvallisuuteen, hauskuuteen, ymmärrettävyyteen tai sallivuuteen? Mitä harrastajajoukkoa muutos koskettaa? Kuinka suuri tämä joukko on? Vaikuttaako se negatiivisesti johonkin toiseen joukkoon ja kuinka suuri se taas voisi olla?

Kun näihin kysymyksiin alkaa muodostua selkeä vastaus, voi keskustelu edetä sellaiseen tilanteeseen, missä koko ryhmä voi päättää yksimielisesti parhaasta suunnasta eteenpäin.

Olemme onnistuneet käymään menneellä kaudella läpi merkittävän määrän muutosehdotuksia, jotka ovat olleet keskustelussa vuosia, mutta joiden kohdalla päätöksenteko on ollut hankalaa. Samalla olemme luoneet selkeän suunnan tulevaisuuden sääntötyölle. Olemme myös tänä sykysynä julkaisseet ohjeen työryhmälle, jonka pohjalta se voi jatkossa täydentyä ja kehittyä. Toiveemme onkin, että sääntötyöstä kiinnostuisivat ihmiset, jotka ovat valmiita unohtamaan joukkuetaustansa ja tekemään töitä nimenomaisesti yleisen edun nimissä.

Sääntömuutostyöryhmän puheenjohtaja Vesa Ylhäinen

Tärkeimmät opit tänä vuonna

Edellisen kauden teemaksi sopisi hyvin tulipalokiire. Sen jälkeen kun sääntömuutosehdotukset oli kerätty, otimme tavoitteeksi käydä ne kaikki läpi ennen tapahtumakauden alkua. Tämä osoittautui merkittäväksi haasteeksi uuden vaativamman keskustelukulttuurin alla. Teimme useita merkittäviä muutoksia, joiden uskomme parantavan lajia. Siitä huolimatta tiedonkeruu ja keskustelu veivät aikaa ja itse muutokset julkaistiin verraten myöhään.

Tästä koitui osalle harrastajista ylimääräistä stressiä ja työtä, joka sai tunteet kuumenemaan viime keväänä. Jatkossa työryhmä pyrkii sitoutumaan siihen, että kaikki muutokset julkaistaan vuoden lopussa jolloin skenen reaktioaika ei joudu koetukselle. Olemme aiemmin julkaisseet työryhmän vuosikellon jota pyrimme noudattamaan ja pitämään ajan tasalla.

Toinen selkeä kehityskohde jatkoa varten on kommunikointi Sotahuudon järjestäjien kanssa. Sääntömuutostyöryhmän pitkäjänteisen onnistumisen kannalta kriittinen pelaajakysely sai merkittävästi vähemmän vastauksia kuin viime vuonna. Tämä johtunee erityisesti siitä, että emme riittävällä tavalla tiedottaneet kyselystä Sotahuudossa, jolloin ainoastaan somea aktiivisesti seuraavat harrastajat päätyivät vastaamaan kyselyyn. Tämä on harmillista, sillä se vahingoittaa tulosten statistista uskottavuutta ja sitä kautta vaikeuttaa muutosten vaikutusten arviointia. 

Myös yksi tehdyistä muutoksista, “HOLD” -komennon muuttaminen “STOP” -komennoksi, joutui koetukselle, kun emme onnistuneet järjestäjien kanssa riittävästi harjoittelemaan uutta komentoa tapahtuman briiffissä. Tämä johti siihen että pelaajilla oli erilaisia käsityksiä siitä kuinka komentoa käytetään, mikä taas osaltaan vaikeutti muutoksen vaikutusten arviointia.

Jatkossa pyrimme suunnittelemaan paremmin oman osamme Sotahuudon vaativasta tiedotuksesta ja yhdessä järjestäjien kanssa pitämään huolen siitä, että kaikki tarpeellinen tulee sanottua.

Pelaajakyselyn tulokset

Tämän vuoden pelaajakysely keräsi 163 vastausta ja kiitämme jokaista, joka sen jaksoi täyttää! Vastausten määrä jäi kuitenkin edellistä kyselyä alhaisemmaksi. Huomioiden meidän tavoitteen olevan täysi 100% kävijöistä, töitä on vielä paljon tehtävänä. Aiomme tulevalle vuodelle parantaa tiedotusta asiasta, mutta haastamme myös teidät auttamaan saamaan Sotahuudon juhlavuodelle ennätysmäärän vastauksia. Haluamme muistuttaa kaikkia lukijoita:

Pelaajakysely on helpoin tapa vaikuttaa lajin suuntaan ja ensisijainen tapa, joilla työryhmän arvioi lajin tilaa ja muutosten vaikutusta. Jokainen vastaus on kullan arvoinen!

Saimme tänä vuonna 163 vastausta, mikä on selkeästi alle vaatimattoman 100 % tavoitteemme. Joudumme ottamaan tulokset varauksella, sillä varsinkin taistelukentällä koettujen haaverien kohdalla vastaajien on turhan vähän jotta tuloksia voisi pitää koko skene kuvaavina. Uskomme kuitenkin, että ne ovat suuntaa antavia ja metodin avaaminen harrastajille toivottavasti auttaa alleviivaamaan kyselyn tärkeyttä.

Sotahuudon ikäjakauma jatkaa matelemistaan keski-ikäistymisen puolelle. Silläkin uhalla, että toistamme itseämme, haluamme kaikkien kiinnittävän huomiota tämän luomaan uhkaan. Mitä tapahtuu kun kävijöiden keski-ikä ylittää neljänkymmenen? Entä viidenkymmenen? Ilman uusia harrastajia lajiamme uhkaa taantuma. Samoin siinä missä kävijöiden keski-ikä on ylittänyt kolmenkymmenen, aktiiviset treenaajat ovat keskimäärin merkittävästi nuorempia. Tällä on paljon vaikutusta siihen kuinka laji koetaan ja miten siitä keskustellaan.

Hauskuus

Kysyttäessä tehtyjen sääntömuutosten vaikutuksista valtaosa kokee uudistukset joko positiivisemmin tai neutraalisti. Tämä on näiltä osin erinomainen tulos, josta voimme olla iloisia. Mainittakoon kuitenkin, että kysely ei ole kattanut kaikkia kävijöitä, joten tilastolliset vääristymät ovat täysin mahdollisia.

SAFETY

Ainoastaan 34 pelaajaa raportoi saaneensa vamman sotahuudossa. Tässä metodiikassa on kaksi selvää ongelmaa. Ensinnäkin kuten aiemmin todettu vastaajien kokonaismäärä on verrattain alhainen ja kun jaottelemme vammat aselajin mukaan, häviää statistinen merkittävyys hyvin äkkiä.

Toinen ongelma on, että kaikki eivät syystä tai toisesta halua tai voi itse raportoida sattuneita haavereita. Nämä mielessä pitäen voimme katsoa hyvin varauksella seuraavaa kuvaajaa.

Kyselyssä käytimme seuraavaa asteikkoa:

1 = En ole saanut tästä boffausvälineestä vammoja.

2 = Pieni vamma, esim. nirhauma joka ei haitannut taisteluun osallistumista.

3 = Vamma, joka haittasi taisteluun osallistumista, mutta ei vaatinut sairaalahoitoa.

4 = Vamma, joka on vaatinut sairaalahoitoa myöhemmin.

5 = Huomattava vamma, joka vaati sairaalahoitoa välittömästi.

Toivoimme voivamme osoittaa tätä kuvaajaa ja todeta jousen aiheuttamien taistelua haitanneiden ja sitä vakavampien vammojen hävinneen kokonaan. Vaikka tämä näyttääkin olevan tilanne, joudumme metodiikan puutteiden valossa pidättämään vielä hengitystämme, kunnes saamme enemmän dataa. Anekdootit kentältä kuitenkin puoltavat yleiskuvaa, joissa jouset koettiin vähemmän vaarallisiksi ja tällä hetkellä keihäiden aiheuttamat tällit ovat selkeästi eniten esillä keskusteluissa. Aseiden painorajojen määrittäminen varsinkin suurille aseille on yksi mahdollinen suunta, joilla aivotärähdysvammoja voitaisiin mahdollisesti vähentää.

2025 Sääntömuutostyörymän avoin haku

Sääntömuutostyöryhmän kokoaminen alkaa aina puheenjohtajan valinnalla, joka päätetään Pehmomiekkailuliiton hallituksen järjestäytymiskokouksesta. Kun puheenjohtaja on valittu, on hänen tehtävänsä rakentaa itselleen työryhmä. Niin kuin sääntömuutostyöryhmälle laadituissa toimintaohjeissa mainittiin, uutta työryhmää alettaessa rakentamaan, julkaistaan kaikille liiton jäsenille avoin haku. Oletettavaa on, että jäsenten hakeminen tulee tapahtumaan esimerkiksi Discordissa tehtävän ilmoituksen kautta.

Puheenjohtajan isoin vastuu on toimivan ryhmän rakentaminen. Toimiva ryhmä huomioi maantieteellisen kattavuuden, monenlaista osaamista niin lajin sisältä kuin ulkoa sekä muita seikkoja. Tämän takia toivomme jokaisen liiton arvoihin sitoutunutta henkilön, joka on valmis käyttämään työtunteja kaikille paremman lajin rakentamiseen hakevan työryhmään.

Sotahuudon tapahtumasäännöt työryhmän alle

Tämän kauden isoin, osallistujille näkyvä muutos on mitä luultavimmin sääntödokumenttien oheneminen. Turha kuitenkaan säikähtää, sillä tämä johtuu siitä, että työryhmänä koimme tarvetta erottaa Sotahuuto-spesifit säännöt omaan dokumenttiinsa ja samalla päivittää muiden dokumenttien nimet lajiliiton rakenne- ja taistelusäännöiksi.

Sotahuudon tapahtumasäännöt -dokumenttia on työstetty yhteistyössä Sotahuudon järjestäjätiimin kanssa. Täten se sisältää jo olemassa olevien sääntöjen lisäksi paljon Sotahuutoon liittyviä, aikaisemmin järjestäjäsidonnaisia linjauksia. Alustavasti on myös puhuttu Sotahuudon tapahtumasääntöjen kehittämisen siirtämistä sääntömuutostyöryhmän alaisuuteen, mutta toteuma selviää vasta tulevaisuudessa.

Hyvää uutta vuotta ja ennen kaikkea kaikkien aikojen boffausvuotta tasapuolisesti kaikille!

Vesa Ylhäinen – Puheenjohtaja

Oskari Spåra – Varapuheenjohtaja

en_GBEN