Joukkueen perustaminen

Ajan Kaarti - joukkueesta otetaan ryhmäkuvaa Sotahuudossa 2016

Kuva: Jari Kuskelin

 

Haaveiletko Sotahuutoon tulemisesta, mutta et tahdo ilmoittautua yksin, eikä sinulla ole kontakteja muihin ryhmiin? Ei hätää, voit perustaa omasi! Kasaa joukko kavereita ja innosta heidätkin mukaan tapahtumaan. Apua saatte halutessanne joukkuementorilta. 

 

Vaikka ennestään tuntemattomien harrastajien joukkueeseen liittyminen on varma tapa saada uusia tuttavuuksia, oman joukkueen perustaminen mahdollistaa tapahtuman kokemisen aivan toisesta näkökulmasta.

Mitä oman joukkueen perustamiseksi on tehtävä?

Oman joukkueen perustaminen ei ole mahdoton tehtävä, mutta on monia asioita, jotka kannattaa hoitaa ennen tapahtumaa. Hyvä ajatus heti alkuun on tutustua laajempaan harrastajakuntaan. Esimerkiksi paikallistreeneissä käyminen on erinomainen tapa tutustua muihin harrastajiin. Tietoa ympäri Suomea järjestettävistä treeneistä löydät Boffaus.fi-sivustolta. Hyvän käsityksen lajista saa osallistumalla johonkin tapahtumaan jo ennen Sotahuutoa.  Yhteyden muihin harrastajiin saat esimerkiksi Sotahuudon Facebook-ryhmässä tai Suomen Boffaajat -Discordissa.

 

Kannattaa pohtia, millaiseen tekemiseen joukkue erikoistuu. Haluatteko taistella osana kilpimuuria vai kenties liikkuvampana skirmish-joukkueena? Yhteinen visio siitä, mitä lähdetään tekemään on tärkeä, kun esimerkiksi haetaan sopivia varusteita. Yksi tapa lähteä hahmottamaan joukkueen yhtenäistä ajatusta on pohtia sille jotain historiallista esikuvaa tai aikakautta, jonka mukaisesti joukkue varustautuu ja taistelee. Jo olemassa olevien joukkueiden esittelyitä lukemalla voitte saada ajatuksia siitä, millaisia ratkaisuja muut joukkueet ovat tehneet.

Varusteet

Aseiden tekeminen saattaa tuntua isolta vaivalta, mutta todellisuus on toinen. Raaka-aineet, joista bofferiaseet valmistetaan, ovat helposti saatavilla normaaleista rautakaupoista. Ohjeitakin löytyy niin miekkojen, kilpien kuin keihäidenkin valmistamiseen.

 

Panssareiden eteen joutuu näkemään hieman enemmän vaivaa, mutta ne eivät ole pakollisia tapahtumaan osallistumiselle. Panssareita voi ostaa myös valmiina. Kaikki oikeasti suojaavat kypärät, myös modernit, ovat sallittuja tapahtumassa ja tuovat panssaripisteen. Muista kuitenkin, että on hyvien tapojen mukaista naamioida panssari historiallisen oloiseksi, esim. hupulla tai kirkkaat värit peittämällä.

 

Ohjeita aseiden ja panssareiden valmistamiseen löytyy esimerkiksi Boffaus.fi-sivustolta.

Varustetalkoot Minihuuto-tapahtumassa

Kuva: Liisa Salonen

Tunnistettavuus

Ryhmälle kannattaa miettiä tunnistettava ulkoasu. Tunnistettavuus auttaa. Muut joukkueet osaavat jakaa pisteitä oikealle joukkueelle, eikä kentällä käy niin helposti väärinkäsityksiä. Ryhmän tunnistamista helpottaa, jos siitä tiedottaa etukäteen esimerkiksi Facebookissa tai Discordissa. Lyhyt esittely ajatuksesta ryhmän taustalla ja vaikkapa esimerkkikuva taistelijasta joukkueen väreissä riittävät.

 

Tunnistettavan ulkoasun luominen edellyttää usein ompelutyötä, mutta riittävän yhtenäisen ulkoasun voi rakentaa myös valmiina hankitulla vaatetuksella. Boffaus.fi-sivustolta löytyy ohje tunikan tekemiseen. Vielä tunikaakin yksinkertaisempi tunnistevaate on tabardi.

 

Osa tunnistettavuutta on myös lippu. Sotahuudossa jokaisella pisteytykseen osallistuvalla joukkueella tulee olla lippu. Lippukankaan tulee vastata kooltaan A3-paperiarkkia ja lipputangon oltava pituudeltaan vähintään 150 senttimetriä. Lipusta voi tehdä taistelulipun, jolla saa torjua. Tarkemmat lippusäännöt ovat osana rakennesääntöjä.

Ilmoittautuminen ja osallistuminen

Ilmoittautumisen ollessa auki, joukkueen on ilmoittauduttava tapahtumaan Ilmoportaalin kautta. Joukkueen johtaja perustaa Ilmoportaaliin tapahtumakohtaisen ryhmän, johon joukkueen jäsenet voivat ilmoittautua. Joukkueen johtaja voi myös hoitaa muiden jäsenten ilmoittautumiset niin, ettei heidän täydy rekisteröityä alustalle itse. Johtaja myös näkee joukkueeseen ilmoittautuneet osallistujat ja pystyy tarkastamaan, että kaikki jäsenet ovat muistaneet ilmoittautua tapahtumaan. Koko joukkueen maksut hoidetaan kootusti.

 

Sotahuudossa majoitutaan useimmiten leiriolosuhteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että majoitus kannattaa miettiä joukkueen kesken yhteisesti. Useiden paikkakuntien partiolippukunnat vuokraavat halpaan hintaan isompiakin telttoja, esimerkiksi puolijoukkuetelttoja, joihin on helppo majoittaa isokin määrä ihmisiä. Mahdollista on etsiä myös esimerkiksi vuokramökki tapahtumapaikan lähistöltä. Muistakaa kuitenkin, että tapahtuman iltaohjelma on näkemisen ja kokemisen arvoista, eikä mökkeihin kannata lähteä heti taisteluiden tauottua.

 

Koko joukkueen saaminen paikan päälle on oma työnsarkansa, jos käytössä ei ole omia autoja. Perinteisesti Sotahuutoon on järjestetty yhteisiä bussikyytejä joistain suurimmista kaupungeista. Näistä ilmoitetaan perinteisesti Facebookissa ja Discordissa. Jos joukkueella ei ole suurta määrää varusteita, Sotahuutoon 2023 on myös verrattain helppo tulla julkisilla kulkuvälineillä. Paikalle saapumisesta tiedotamme tarkemmin lähempänä tapahtumaa.

Lopuksi

Näiden asioiden pohtiminen kannattaa hoitaa ennen viimeistä viikkoa! Kiireetön Sotahuuto-perjantai mahdollistaa lajiin ja tapahtumaan tutustumisen rennolla asenteella. Tapahtumapaikalla kannattaa tutustua ainakin oman armeijan jäseniin ja sopia siitä, millä tavalla voittoa lähdetään tavoittelemaan.

 

Asioista ei kuitenkaan kannata stressata. Apua saa kysymällä joukkuementoreilta, tapahtumajärjestäjiltä ja muilta joukkueilta. Jokainen joukkue on aloittanut jostain, eikä aluksi tarvitsekaan olla kaikesta kartalla! Tervetuloa tapahtumaan!

fiFI