Mitä on Boffaus?

Boffaus eli bofferointi eli pehmoasetaistelu on pääosin ilmastointi-ja rakennustarvikkeista kootuilla pehmeillä aseilla taistelemista kaksin ja ryhmässä. Taistelu on nopeaa, aseet kevyitä ja eristeenpehmeitä, ja kaikki osumat lasketaan reilun pelin hengessä itse.

Bofferoinnin ytimessä on ajatus suhteellisen kivuttomasta ja ennen kaikkea turvallisesta tavasta harjoittaa historiallisia taistelutaitoja, siten että osumat voidaan viedä perille asti huomattavaakin voimaa käyttäen ilman erityisiä turvavarusteita. Bofferoinin tausta on SCA:n rottinkitaistelujen lasten harjoitusvälineissä. Filosofinen ero SCA:han (Society for Creative Anachronism/Keskiaikaseura) ja teräsmiekkailuun on kuitenkin merkittävä. Meillä lyöminen ei lähtökohtaisesti satu, minkä tähden voimme käyttää voimaa enemmän, viedä iskut perille asti ja kohdentaa ne aroillekin osuma-alueille, joita muissa lajeissa vältetään. Voimme myös mallintaa ongelmitta suuriakin taisteluita ilman pelkoa onnettomuuksista. Laji on myös erittäin edullinen harrastaa; asetarpeet kustantavat n. 10 euroa/ase. Nämä hyödyt kompensoivat lukuisten harrastajiemme mielestä hienosti bofferin puutteet asetuntumassa ja lajin harrastajakunta onkin nk. WMA-lajeista(Western Martial Arts) ylivoimaisesti suurin Suomessa.  Vuosittain erilaiset tapahtumat keräävät yhteensä yli tuhat osallistujaa.

Boffauksessa voidaan periaatteessa käyttää mitä tahansa säännöstöä jonka osallistujat sopivat keskenään. Suurin osa harrastajista käyttää kuitenkin Sotahuudossa kunakin vuonna käytössä olevia sääntöjä joko suoraan tai hieman soveltaen. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä että osuma raajaan tekee raajasta käyttökelvottoman ja osuma muualle kuin raajaan tiputtaa ottelijan ottelusta pois. Molemmat jalat tai molemmat kädet menettänyt henkilö, tai henkilö jonka jo menetettyyn raajaan lyödään uudestaan tippuu myös ottelusta pois. Panssarit suojaavat yhdeltä osumalta osumakohtaa kohden.

Enemmän tietoa lajista löydät sivustolta boffaus.fi!