Blogi: Juhani Salonen – Tavoitteena tapahtumahistorian kiireettömin perjantai-ilta

Minkälainen olisi just sun perjantai-ilta Sotahuudossa, jos se olisi täysin vapaa varustetarkastuksista ja niiden tuomasta stressistä? Käyttäisitkö tilaisuuden boffaamiseen, ryhmän omiin treeneihin tai yhteishengen nostattamisen? Vuosien varrella matkaan tarttuneiden ystävien tapaamiseen ja alkaneesta viikonlopusta täysillä nauttimiseen? Vai nukkuisitko pitkään, valmiina aloittamaan skenaariot lauantai-aamuna täydellä energialla?

Me täällä Sotahuudon järjestäjätiimissä uskomme, että pääset vastaamaan näihin kysymyksiin itsesi ja ryhmäsi puolesta tulevana kesänä.

Viime vuosina tehdyt kävijäkyselyt ovat osoittaneet, että varustetarkastukset ovat tapahtuman inhotuin osa. Tämä on tiedostettu jo pitkään, mutta riittävää painetta muutoksella ei ole aiemmin saatu aikaiseksi. Nyt on.

Tavoitteenamme on, että 100 % tulevaan Sotahuutoon tuotavista varusteista on ennakkotarkastettu hyväksytysti (niistä varusteista, jotka ylipäätään on haluttu ennakkotarkastuttaa). Tämä kattaa kaikki varustetyypit: panssarit, lähitaisteluaseet, heittoaseet, jouset ja nuolet. Ei ikäviä yllätyksiä tapahtumapaikalla. Ei jo kertaalleen ennakkotarkastettujen varusteiden pistotarkastuksia paikan päällä. Uskomme, että jokainen perjantai-illan pikkutunneille asti mennyt paniikkitalkoilu Sotahuudon tapahtumapaikalla on liikaa, emmekä halua, että kukaan tapahtumamme kävijöistä joutuu kokemaan sitä enää uudestaan.

Poistamalla tarkastukset perjantai-illasta hankkiudume eroon koko tapahtuman työvoimaintensiivisimmästä pullonkaulasta. Samalle saamme myös vapautettua tarkastusten sitoman työvoiman tekemään osallistujien näkökulmasta merkityksellisempää tapahtumaa – tai ihan vain tulemaan paikan päälle huolettomassa osallistujan roolissa ja nauttimaan ajastaan.

Varusteitasi voit tarkistuttaa myös jatkossa tapahtumapaikalla, jos niin toivot tai valmistelusi ovat yksinkertaisesti jääneet viime tippaan. Tällä kertaa sille omistautunut tiimi on kuitenkin merkittävästi pienempi. Tästä huolimatta henkilöitä, joilla on valmius tarkastusten tekemiseen myös tapahtumapaikalla, tulee olemaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Erikoistapaukset, joissa on täysin uudenlaisia rakenteita tai materiaaleja, hoidetaan päätarkastajien kautta kuten ennenkin.

Myöskään tarkastusten laadusta, olivat ne sitten ennakkoon tai paikan päällä, ei tarvitse olla huolissaan. Aseet tulevat olemaan vähintään yhtä turvallisia kuin ennenkin – ja todennäköisesti sitäkin turvallisempia. Uskomme, että tarkastukset tullaan viemään läpi ennennäkemättömän korkealla laadulla, ja varusteen hyväksyminen tai hylkääminen tapahtuu tasapuolisesti kaikissa tilanteissa.

Haluamme samalla muovata käsitystä siitä, mitä varustetarkastus pitää sisällään. Katsommekin sen olevan ennen kaikkea asiakaspalvelutapahtuma, jonka tavoitteena on, että varusteensa tarkastukseen tuonut lähtee siitä hyvillä mielin riippumatta tarkastuksen tuloksesta. Ja mikäli päätös on ollut hylkäävä, hänellä on vähimmillään selvä ymmärrys siitä, mikä on paras mahdollinen tapa saattaa varuste sääntöjen sallimaksi – ellei tätä ole tehty jo välittömästi tarkastustilanteen yhteydessä tarkastajan kanssa tai tämän opastamana.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Ja miten tämä kaikki on tarkoitus saavuttaa? Iloksemme voimme todeta, että vision lisäksi meiltä löytyvät myös keinot tämän uudistuksen läpiviemiseen. Aloitamme tulevan talven aikana yhteistyössä Suomen Pehmomiekkailuliiton kanssa viralliset tarkastajakoulutukset ja -virallistukset. Näiden läpivienti tulee mahdollistamaan ennakkotarkistukset ennennäkemättömässä laajuudessa ja huomattavasti aiempia vuosia paremmalla maantieteellisellä kattavuudella.

Vain yksi asia meiltä vielä puuttuu: riittävä määrä innokkaita ja rohkeita ihmisiä hyppäämään mukaan koulutuksiin ja Suomen Pehmomiekkailuliiton historian ensimmäisiksi virallisiksi tarkastajiksi. Ensi vaiheessa toivomme pystyvämme kouluttamaan jokaiselle paikkakunnalle, jolla on aktiivista boffaustoimintaa, vähintään yhden tarkastajan jokaiselle varustetyypille. Tällä varmistamme mahdollisimman tasapuolisen mahdollisuuden kaikille harrastajille ja boffausryhmille tarkistuttaa varusteensa omalla kotipaikkakunnalla tai lähellä sitä hyvissä ajoin ennen Sotahuutoa.

Mikäli olet kiinnostunut tarkastajan toimimisesta – mukaan lukien oman ryhmäsi varusteet – voit jättää yhteystietosi sähköpostitse osoitteeseen: jarjestajat@sotahuuto.fi

Tarkastusprosessiuudistuksen läpiviennistä vastaavat Sotahuudon järjestäjätiimissä

Varustetarkastusvastaava Juhani Salonen,
pääasetarkastaja Eetu Sipilä,
pääjousi- ja nuolitarkastaja Petra Hänninen ja
pääpanssaritarkastaja Markus ”Make” Kilpinen.

fiFI