Blogi – Eetu Kinnunen: Skenaariotiimistä, hyvää iltaa!

Hei vain! 

 

Olen Eetu Kinnunen ja ilonani on toimia tämän vuoden Sotahuudon skenaariovastaavana. Viimeisen kahden Sotahuudon järjestelyissä olen ollut mukana vaihtelevissa rooleissa, mutta taisteluiden aikana olen toiminut huomioliivijoukkueessa, eli osana skenaariotiimiä. Sotahuudot taisteluineen ovat olleet olennainen osa kesäsuunnitelmiani yli viidentoista vuoden ajan, joten on tuntunut tärkeältä ja merkitykselliseltä päästä tekemään tapahtumaa nyt useampana vuonna. Nyt kun päästään juhlistamaan kaksikymmentävuotista Sotahuuto-tarinaa, tarjolla tulee olemaan ennätysmäärä myös taistelujen ulkopuolista ohjelmaa ja sisältöä. Taistelut ovat kuitenkin totuttuun tapaan tapahtuman ytimessä!

 

Sotahuudon skenaarioita suunnittelee ja toteuttaa suurempi skenaariotiimi. Sen vastuulle kuuluu skenaariosuunnittelu, käytännön sujuvuudesta ja toteutuksesta vastaava skenaariotekniikka sekä pelin ja pisteytyksen pyörittämisen hoitavat skenaariotoimitsijat. Eritoten kahteen viimeiseen rooliin kaivataan vielä tekijöitä, joten kiinnostuneet voivat täyttää vapaaehtoishakemuksen. Huomattavaa on, että Sotahuuto 2026 kaipaa vielä skenaariovastaavaa, ja tähän tonttiin voisi hyvin tutustua osana tämän vuoden skenaariotiimiä.

 

Kun otin skenaariovastaavan tehtävän vastaan, kävin läpi aiempien osallistujakyselyiden vastauksia ja pyrin hahmottelemaan, millaisella otteella skenaariopalettia tänä vuonna pyöritellään. Tämän vuoden skenaariosuunnittelun keskeiset tavoitteet ovat monipuolisen ja mielekkään kontaktin mahdollistaminen, erikoisempien skenaarioiden hiominen kiinnostaviksi kaikille osallistujille sekä skenaariopaletin rakentaminen sujuvaksi ja selkeäksi kokonaisuudeksi. Esittelen tässä blogitekstissä ajatuksia näiden tavoitteiden taustalla sekä muutamia keskeisiä keinoja, joilla näihin pyritään.

 

Monipuolinen ja mielekäs kontakti

Sotahuutoon tullaan nauttimaan taistelun riemusta. Tätä ajatusta tukevat useat vastaukset pelaajakyselyihin, joita olen perannut tarkemmin aiemmassa blogikirjoituksessa. Vastustajan kohtaaminen, tapahtui se metsässä, pellolla tai hiekkakentällä, on kävijäkunnan odotusten perusteella Sotahuudon skenaarioiden suola ja sokeri. Sotahuudon skenaariosuunnittelua onkin tänä vuonna johtanut ajatus monipuolisen ja mielekkään kontaktin mahdollistamisesta. 

 

Esimerkiksi Hiidenkirnun pelisuunnittelu voi lähteä ajatuksesta, että osassa tapahtuman näytöksiä keskeinen painoarvo voi olla teoilla ja peliliikkeillä, jotka välttelevät kontaktia viimeiseen asti. Sotahuudon kaltaisessa tapahtumassa tämä olisi kintaalla viittaamista osallistujien odotuksia kohtaan. Eräänä pienenä sysäyksenä tähän suuntaan on tapahtumasääntöihin tehty lisäys: jos kontaktia ei kohtaamisskenaariossa synny, kohtaamisen voittajaksi määräytyy taistelualueen keskikohtaa hallitseva osapuoli.

 

Pelkän vastustajien kohtaamisen maksimointi itsessään ei ole ensisijainen tavoite, muutenhan tapahtuma olisi viikonlopun mittainen siltatyöntö päättymättömillä respoilla. Vaikka tällaisellekin tapahtumalle olisi varmasti fanikuntansa, erilaisin varustein ja taustoin tapahtumaan lähtevät pelaajat ansaitsevat viikonlopun aikana loistamisen paikkoja. Kontaktin monipuolisuudella tarkoitankin sitä, että skenaariosuunnittelu ajaa osapuolia kohtaamaan viikonlopun aikana erilaisissa taistelumaastoissa sekä -tilanteissa. 

 

Monipuolisen lisäksi tavoiteltavaa kontaktia ohjaava määresana on mielekäs. Tämä tarkoittaa sitä, että onnistuneessa skenaariosuunnittelussa pelaajat kokevat, että pelitilanteiden lopputuloksella on väliä skenaarion lopputuloksen kannalta. Esimerkiksi tavanomaisista kohtaamisista poikkeavat erikoisskenaariot pyritään suunnittelemaan sellaisiksi, että niiden tavoitteet saavutetaan kontaktin kautta.

 

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua…

Tämän blogitekstin alkupuolellakin on vilahtanut muutaman kerran joidenkin nojatuolikenraalien ja mättönautiskelijoiden veret seisauttava termi, erikoisskenaario. Sotahuudon kaksikymmentävuotisen historian varrella on koetettu erilaisia voittoehtoja, rajoja ja respawn-tyyppejä kokeilevia pelimuotoja. Nämä ovat toimineet joko hyvin tai vähemmän hyvin, mutta kummassakin tapauksessa niistä on jäänyt ikimuistoisia tarinoita. 

 

Lähivuosina erikoisskenaarioiden tilaa tapahtuman skenaariodramaturgiassa ovat täyttäneet linnaskenaariot, jotka ovat tarjonneet intensiivistä vääntöä ja tiivistä tunnelmaa. Linnan toteuttaminen vaatii kuitenkin suuren määrän työtunteja, eivätkä linnaskenaarioissa koko tapahtuman osallistujakunta pääse pelaamaan vahvuuksillaan. Tänä vuonna tarkoitus onkin jättää linna rakentamatta ja käyttää vapautuneet tapahtumatunnit monimuotoisiin erikoisskenaarioihin. Linnanautiskelijoiden ei tarvitse pelätä, sillä tarjolla on varmasti myös skenaarioita, joissa pääsee vastaavankaltaiseen intensiiviseen fiilikseen.

 

Sotahuudon tapahtumakonsepti on vahva, eikä tarkoitus ole keksiä pyörää uudelleen. Vaikka itse tahdonkin tuoda Sotahuudon taistelutarjottimelle maustetta ja väriä, ajattelen että Sotahuudon rungon muodostavat erilaiset kohtaamistyyppiset skenaariot. Vaikka siis tarkoitus onkin tarjota erikoisempia skenaarioita, pääosin Sotahuuto 2025 taistellaan kohtaamisina erilaisissa olosuhteissa. Niin ikään perinteitä kunnioittaen tulemme lopettamaan tapahtuman boffausiloitteluun loppuriskin muodossa. Tarkoitus on myös peluuttaa tapahtuman aikana muutamia metsäskenaarioita, joista ei viimeisissä muutamissa Sotahuudoissa olla päästy nauttimaan.

 

Tänä vuonna myös tapahtuman kävijöillä on myös mahdollisuus osallistua skenaariosuunnitteluun! Tapahtuman sunnuntaille mahtuisi vielä yksi suurella kentällä pelattava erikoisempi skenaario. Otan mielelläni vastaan ajatuksia siitä, millaiselle skenaariolle olisi pelaajakunnan keskuudessa tilausta. Ehdotukset voi lähettää joko sähköpostiosoitteeseen eetu@sotahuuto.fi tai sitten yksityisviestillä vaikkapa discordin kautta. (Minut löytää kokonimelläni Suomen Boffaajat -kanavalta)

 

Skenaariosuunnitelmassa kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:

  • Kentän koko on n. 300×140 metriä
  • Skenaariolle peliaikaa on maksimissaan 15 minuuttia. Jos skenaario on epäsymmetrinen ja täytyy peluuttaa molempiin suuntiin, peliaikaa on maksimissaan 10 minuuttia per suunta.
  • Pohdi kuinka monta skenaariotoimitsijaa skenaario vaatii (voittoehtojen tarkastelu, hallintapisteiden pyörittäminen, respapiste, ym.)
  • Pohdi mitä tarpeistoa skenaario vaatii

Suuremman taistelupellon kartta, jota voi käyttää suunnittelun tukena.

 

Taisteluiden selkeys ja sujuvuus

Kolmas skenaariosuunnittelun tavoite on pyrkiä toteuttamaan tapahtuman taistelut sujuvasti niin, että riviosallistujillekin skenaarioiden tavoitteet ja säännöt ovat selvät. On myös keskeistä, että tapahtumassa saadaan peluutettua kävijäkuntaa ilahduttava määrä skenaarioita, joten taistelusta taisteluun tulee päästä siirtymään sujuvasti. Kyselyiden vastausten perusteella tapahtuman iso kipukohta on se, ettei riviosallistuja välttämättä aina tiedä, mihin pitäisi mennä ja missä olla. Tavoitteena on, että tapahtumanaikaisen sekä sitä edeltävän viestinnän, selkeän suunnittelun, paikkojen merkinnän ja avainhenkilöiden briiffaamisen seurauksena saadaan ainakin kriittiselle massalle kuva siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Myös muita skenaarioiden sujuvuuden pullonkauloja pyritään ratkaisemaan. Esimerkiksi nuolipisteiden merkkaaminen ja niiden varustaminen riittävällä määrällä pressuja ja pesuvettä on keskeinen keino parantaa skenaarioiden välisen ajan sujuvuutta.

 

Selkeyden ja sujuvuuven takaamiseksi Sotahuutoa 2025 varten laaditaan digitaalinen skenaariokäsikirja, joka julkaistaan muutamaa viikkoa ennen tapahtumaa. Tämä dokumentti tulee sisältämään muun muassa tapahtuman taistelualueiden esittelyn, erikoisskenaarioiden säännöt, puolijakojen järjestyksen, armeijoiden tunnistuskuvaston sekä yleisiä tapoja ja käytäntöjä ylöskirjattuina. Aivan sekuntintarkkaa aikataulua esimerkiksi skenaarioiden peluutuksesta ei voida etukäteen tehdä, mutta skenaariokäsikirjaan pyritään sisällyttämään lähtökohtainen suunnitelma skenaarioiden järjestyksestä.

 

Skenaariokäsikirjassa esitellyistä erikoisskenaarioista pidetään viimeistään ryhmän edustajille suunnatussa perjantai-illan maastokatselmuksessa läpikäynti, jossa voidaan yhdenmukaistaa tulkinnat mahdollisten epäselvyyksien varalta. Perinteisiä kentällä tapahtuvia johtajapalavereita, joissa skenaarioiden tavoitteet käydään lävitse, ei tämän vuoksi tulla järjestämään tapahtuman toimesta. Strategiapalaverit ovat siis ryhmänjohtajien omalla vastuulla. Skenaarioiden pelinjohtoon saa toki tarvittaessa yhteyden esimerkiksi päivähoitohenkilöiden kautta.

Sotahuuto-skenaariot syntyvät yhteistyössä

Loppukaneettina haluan korostaa viestiä, jota olen pyrkinyt tuomaan esille jokaisen blogin, tiedotteen ja Sotahuuto-keskustelun yhteydessä: Sotahuuto on tapahtuma, joka elää osallistujistaan. Tapahtuma pyörii vapaaehtoisvoimin, mutta myös jokainen riviosallistuja on aktiivisesti luomassa yhteistä kokemusta. Tämä on keskeinen huomio, joka liittyy myös tässä blogitekstissä mainitsemiini tavoitteisiin.

Upeat ja mieleenpainuvat skenaariot vaativat taistelijoita, joita toivon teidän rekryävän joukkueisiinne kavereistanne, sukulaisistanne ja hyvänpäiväntutuistanne. Sujuva tapahtumaviikonloppu edellyttää sitä, että viestintä myös vastaanotetaan. Perehtykää siis joukkueidenne kesken tapahtumaan liittyviin tiedotteisiin ja lähempänä tapahtumaa julkaistavaan skenaariokäsikirjaan. Sotahuuto-henki syntyy osallistujien hymyhuulisesta rehtiydestä, keskinäisestä kunnioituksesta ja valmiudesta kamppailuun – luotan siihen, että tuotte näitä tapahtumaan ylenmäärin!

Toissavuoden Sotahuudon viestinnän keskeinen metafora olivat liekit, joten sieltä inspiraatiota vetäen: me koko vapaaehtoistiimin kanssa rakennamme Sotahuuto-historian suurinta kokkoa, tuokaa te liekki!

 

fiFI