Jakolinjat – Armeijaesittelyt ja ensimmäiset armeijajaot

Hyvää alkavaa kevättä sotahuutokansa!

 

Sotahuuto lähestyy hiljalleen ja on varmaa, että valmistelutkin alkavat pikkuhiljaa. Läpi Suomen varmistellaan kesälomia, tutkitaan bofferein korvaustarpeita ja varmistetaan, että se kaverin kummipoika pääsee rivintäytteeksi. Tässä vaiheessa vuotta kuitenkin odotettaneen kieli pitkänä sitä hetkeä, jolloin armeijajaoista aletaan ilmoittaa.

 

Se hetki on nyt!

Kuva: Jari Kuskelin

 

Pidemmittä puheitta on aika esitellä Sotahuudon 2024 armeijat sekä ilmoittaa armeijoiden rungot! Lisää joukkueita tiputellaan armeijoihin kevään aikana.

 

Tsekkiläinen aateli

Tsekinmaa palaa! Kuningas Weceslausin kuoleman myötä hussilaisten ja katolisten väliset jännitteet ovat leimahtamassa avoimeksi sodaksi. Vaikka monet tsekinkielisistä aatelisista tuntevat sympatiaa Hussilaista aatetta kohtaan, on heillä uskontoa parempia syitä asettua saksankielisiä kollegoitaan vastaan; tuleva keisari Sigismund havittelee veljensä kruunua. Aatelille Tsekki on kuitenkin aina ollut itsenäinen vaalikuningaskuntansa, eikä jokin Saksan lisäke.

 

Aatelisten johtaja Čenek Vartenberg ei tahdo Sigismundista kuningastaan. Hussilaisten tukeminen on siis järkevää. Uskonnollisten radikaalien kanssa tehty yhteistyö voi kuitenkin osua omaan nilkkaan. Lopulta tässäkin sodassa tärkeintä on vain se, että Tsekkiläinen aateli voittaa.

 

Tsekkiläiseen aateliin kuuluvat joukkueet:

 • Ulfnar
 • Graalin Hurtat
 • Harhamainparvi

Sigismundin ristiretkeläiset

Tuleva keisari, Saksan ja Unkarin kuningas Sigismund, tietää olevansa suurmies. Hän murskasi Bosnian, johti ristiretkeä Ottomaaneja vastaan ja tuomitsi Jan Husin roviolle. Kun Sigismund puhuu, Eurooppa vapisee.

Nyt tuleva keisari on kääntänyt katseensa Tsekkiin. Hänen veljensä Wenceslaus oli heikko hallitsija, ja on vain luonnollista että vahva Sigismund perii myös Tsekin kruunun. Matkassa on kuitenkin mutkia. Maan tsekinkielinen aateli vastustaa Sigismundin valtaa, ja Jan Husin seuraajat, nuo rasittavat hussilaiset, ovat avoimessa kapinassa Sigismundille lojaalia aatelia vastaan.

Sigismundilla on kuitenkin liittolainen Paavissa, sekä reilusti valuuttaa Unkarin ja Saksan holveissa. Pian kerettiläiset ja kapinalliset saavat tuta mitä tapahtuu, kun Euroopan mahtavin mies kerää armeijansa ja lähtee ristiretkelle.

Sigismundin ristiretkeläisiin kuuluvat joukkueet:

 • Perkeleen Kohortti
 • Etelän Imperiumi
 • Rutto

Saksalainen Aateli

Wenceslausin kuolema on järkyttänyt Saksalaisen aatelin rauhaa. Hussilaiskerettiläiset hyökkäilevät jumalaapelkäävien ja kunnollisten aatelisten joukkoja vastaan ja pitävät avoimesti tsekinkielisiä jumalanpalveluksiaan. Mikä pahinta, tsekinkielisestä aatelistosta ei näytä olevan apua radikaalien kanssa. Heille on tärkeämpää vastustaa oikeutetun kuninkaan nousua valtaistuimelle.

Onneksi Wenceslausin leski ja sijaishallitsija, Sofia Baijerilainen, on saksankielinen, ja ennen kaikkea harras katolilainen. Tämä antaa saksalaisille jotain, johon nojata vaikeassa poliittisessa tilanteessa. Toisaalta Sigismundin nousussa tsekin kuninkaaksi voi olla myös omat varjopuolensa: heikkoa hallitsijaa on helpompi ohjailla. Sofia tietää hyvin sen, että saksankielinenkin aatelisto on lopulta lojaali vain omalle edulleen…

Saksalaiseen aateliin kuuluvat joukkueet:

 • Savon rykmentti
 • Valdyr
 • Al-Kharid

Tabor

“Nouskaa taistoon jumalan soturit!” kuuluu kutsu läpi Tsekinmaan. Kansalaiset ylimmästä porvarista alimpaan maanviljelijään vastaavat. Katolisten ja Jan Husin seuraajien välillä taspainoillutta Wenceslausia pystyivät radikaalitkin kunnioittamaan. Nyt kuningas on kuitenkin kuollut ja Jan Husin roviolla polttanut Sigismund havittelee kruunua. Tilannetta ei voi hyväksyä..

 

Hussilaiset sotapäälliköt ovat kouluttaneet ja keränneet joukkojaan syrjäseuduilla. Vanha yksisilmä, voittamaton Jan Zizka, on jo käynyt avoimeen sotaan katolilaisten aatelisten joukkoja vastaan. Hussilaiset tietävät hyvin, että he eivät voi hävitä sillä Jumala on heidän puolellaan.

 

Zizka tietää kuitenkin Jumalan suosion olevan riippuvainen taktiikasta ja joukkojen moraalista. Hän tietää myös olevansa vanha. Kuinka pitkään Zizka pystyy pitämään uskonnolliset radikaalit yhtenäisinä, ja miten käy uskonsotureille, jos voittamaton yksisilmä siirtyy jumalan tykö ennen hussilaisten lopullista voittoa?

Taborin armeijaan kuuluvat joukkueet:

 • Maahinkainen
 • Valkoinen Komppania
 • Rotat

Toivottavasti jakopohjista riittää puhuttavaa ja pohdittavaa niin joukkueiden sisällä kuin yhteisestikin. Loput joukkueet jaetaan armeijoihin myöhemmin.

fiFI