Aseisiin! – Varustetarkastukset

Kuva: Liisa Salonen

Sotahuudon turvallisuuden takeena on yhteisten sääntöjen lisäksi myös huolehtiminen varusteiden turvallisuudesta. Tapahtumaan on ilmoittautunut laaja joukko vapaaehtoisia varustetarkastajia, jotka tekevät tarkastuksia niin tapahtumassa kuin myös ennen sitä. Kehotamme kaikkia tarkastuttamaan varusteensa jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa, jotta paikan päällä voi nauttia kanssaharrastajien seurasta ja tapahtuman muusta ohjelmasta.

 

Tarkastusprosessia sujuvoittaaksemme olemme päättäneet luopua käytännöstä, jonka mukaan omaan joukkueen varusteita ei ole saanut tarkastaa. Tämä on luonut vaikeita tilanteita monille joukkueille, jotka eivät ole maantieteellisten syiden vuoksi kyenneet tarkastuttamaan varusteitaan ennakkoon. Varmistaaksemme laadukkaan varustetarkastuslinjan, teemme mahdollisesti näin tarkastetuille varusteille pistotarkastuksia. Ennakkotarkastukset toimivat samaan tapaan kuin aiempina vuosina, eli jo tarkastettuja aseita ei saa käyttää ennen tapahtumaa.

 

Tapahtumassa varustetarkastukset hoituvat tuttuun malliin: leirissä kiertää varustetarkastajia, minkä lisäksi tarkastajia löytyy infopisteeltä. Ennen varusteiden tarkastuttamista jokaisen osallistujan kannattaa käydä omat varusteensa huolella läpi ja pohtia, minkä verran varusteita tapahtumassa oikeasti tarvitsee. Erikoisempien varusteiden kohdalla kannattaa ottaa yhteyttä päätarkastajaan. Ohessa päätarkastajien terveiset siitä, kuinka omien varusteiden tarkistaminen kannattaa tehdä.

Asetarkastukset

Varmista, että aseen pehmusteet ja materiaalit noudattavat aselajikohtaisia rakennesääntöjä. 

 

Tarkista, että aseen runko on ehjä. Aseen runkomateriaali ei saa tuntua pehmusteiden läpi mistään kohdasta. Keskity erityisesti runkoputken päihin.

 

Varmista, että pistokärjen vaahtomuovi on hyvässä kunnossa. Vanha, kulunut pistokärki kannattaa vaihtaa. Tarkista, ettei pistokärki taitu pistettäessä sivuun. Vaahtomuovin vaihtaminen uuteen tai kärjen tukeminen voivat korjata tämän ongelman.

 

Käy läpi aseen lyömäterät. Vaihda rikkinäiset lyömäterät ehjiin. 

 

Käyttömukavuuden ja turvallisuuden vuoksi kannattaa tarkistaa myös väistimien kiinnitys ja poistaa ylimääräiset ja vanhat teipit.

 

Tapahtuman pääasetarkastajana toimii Lauri Ojala. 

Jousi- ja nuolitarkastukset

Varmista, että jousen vetolujuus sekä nuolten pehmusteet ja materiaalit noudattavat aselajikohtaisia rakennesääntöjä. 

 

Voit tutustua nuolitarkastuksia varten jaettuun ohjeistukseen täällä.

 

Tapahtuman pääjousitarkastajana toimii Jani Jousmäki

Panssaritarkastukset

Varmista, että panssarisi täyttävät panssarityypin vaatimukset

 

Erityistä huomiota tarkastuksissa kiinnitetään panssarin turvallisuuteen. Panssarin tulee olla turvallinen käyttäjälleen sekä myös muille. Eritoten vanhempien kovanahkaisten haarniskoiden kohdalla tarkastetaan, ettei kovettaminen ole pettänyt ajan myötä. Muista, että modernit kypärit ovat sallittuja, mutta ne tulee naamioida historiallisen näköisiksi.

Tapahtuman pääpanssaritarkastajana toimii Rasmus Rautavuori

fiFI